Inte!

Tänk inte på en rosa elefant!

Jamen sluta då!

Vad du än gör så tänk inte på en rosa elefant … NU!

Hur gick det? Är den hungrig? Vill du köpa jordnötter?

För att kunna processa negationer behöver våra hjärnor som endast kan tänka i form av ord, bilder, ljud, symboler och så vidare först skapa sig en bild av en rosa elefant för att därefter justera submodaliteterna för att representera negationen.

Tänk på det innan du i all vänlighet säger något av följande för att lätta upp stämningen:
”Du behöver ju inte bli orolig och stressad nu…”
”Glöm inte att göra din uppgift till nästa träff …”
”Tänk inte på det…”

Det här går förstås att kombinera på helt underbara sätt – som föräldrar som ännu inte lärt sig vad deras ord får för effekter rätt snabbt märker:

”Tappa inte den där brickan i golvet nu!”
”Försök skärpa till dig och fnissa inte hela tiden när vi gör läxan.”
”Försök slappna av… och tänk inte på allt hemskt som kan ha hänt!”
”Tänk inte på monstret i garderoben…”

Så går det som det går också… med utspilld mjölk, tokfnissande ungar under läxläsningen och skräckslagna ungar vid nattningen – tills föräldrarna får reda på vad de själva gör och kan förändra för att underlätta livet för alla parter.

När du senare lär dig att arbeta med hypnos är negationer dock ett underbart verktyg för att förvirra medvetandet så att dina suggestioner når fram till det undermedvetna: ”Jag tänker inte berätta att du kommer att ha nytta av att lära dig använda proaktivt språk. Det kan jag inte. Det är redan försent – för du har ju redan upptäckt det själv, inte sant?”

Försök att hålla dig vaken. Försök ha ögonen öppna en liten stund till. Försök att inte känna hur tunga de är och inte stänga dem förrän du läst klart. Tänk inte på hur skönt det vore att bara ta ett djupt andetag och slappna av ännu djupare. Nu.

Föreställ dig inte hur skönt det är att ligga där i sängen och snooza en ledig morgon. Vad du än gör, ta inte den känslan och dubbla den. Låt den inte sprida sig i hela kroppen.

Försök klamra dig fast vid den där gamla känslan av oro och vad du än gör, känn dig inte fullkomligt trygg, ända från tårna ända upp till hårstråna på huvudet, medan du slappnar av ännu djupare.