Etiketterande

Det här är en form av övergeneralisering genom namngivning. Istället för att beskriva ett specifikt beteende sätter du etiketter på andra och dig själv som placerar dem i bestämda fack (oftast negativa). Det här är ett fel inom de så kallade ”neurologiska nivåerna” genom att vi går från ett externt observerbart beteende (han sa något elakt till mig) till identitet (alltså är han en skitstövel).

För att desarmera den här tankefällan:

  • Fråga dig själv; ”Vad skulle kunna vara ett bättre sätt att betrakta det här på för att verkligen ge både dig och mig tillgång till våra bästa jag?” eller ”Finns det någon annan positiv innebörd?”.
  • När du märker att du utsätts för etiketterande, kontra med ”Hur mer specifikt är jag en skitstövel?” vilket tvingar individen att kliva ned till detaljer i ditt agerande.
  • Kom ihåg vem du och andra är oavsett yttre beteende. Gör skillnad på sak och person. ”Även om du kuggade på provet så är du fortfarande en värdefull individ”.
  • Lär dig använda NLPs neurologiska nivåer (egentligen icke-neuro, icke-logiska, ickenivåer och inom Neuro-Semantics betraktade som olika meta-ramar utan inbördes ordning) och navigera mellan omgivning, beteende, kunskap/färdigheter, föreställningar/värderingar, identitet och högre syfte (livssyfte).